Nyheter

Forbrukerinspektørene på NRK : Er det ikke jord i jordsekken?

Hvert år kjøper vi tilsammen 4 millioner jordsekker, men vet vi egentlig hva vi kjøper? Forbrukerinspektørene på NRK laget nylig et innslag om livet i jorda. Berit Swensen, jordforsker i Vital Analyse, forklarer forskjellen på jord og torv.


Nationen : Jordvern burde være så enkelt

Den store trusselen mot matjorda, som bare utgjør 3 prosent av landet vårt, er jo nettopp at nedbyggingen skjer stykkevis og delt, skriver kommentator Drude Beer i Nationen


FN : Agroøkologi reverserer forverring av matjord

Jordbruksorganisasjonen til FN, FAO,  har laget et faktaskriv om agroøkologi, matjord og matsikkerhet. Her kan du laste ned hele faktaskrivet.


Norges Bondelag : Matjord og forenklinger

Regjeringen har lagt fram forslag til endringer i Plan- og bygningsloven. Norges Bondelag støtter forslaget om å gjøre lovverket enklere og saksbehandlingen kortere, men er redd for at mer matjord går tapt.


Sogn Avis : Slå ring om matjorda

Planar om nye barnehagar på ein gard i sentrum fell ikkje i god jord hos Bondelaget.


Food Studio : Jordprosesjon i Oslos gater 

Hvorfor marsjerte 50 bønder i Oslo på en lørdag ettermiddag? Nei, de er ikke i byen for å demonstrere. De gir derimot sin beste matjord til den nye urbane seteren, Losæter i Bjørvika. Her skaper kunstnerkollektivet The Flatbread Society en grønn plass for dyrking av mat.


Vern jorda!

Det finnes mange jordvernaktivister i Norge. Men hvorfor verne om jorda? Vern av matjorda er nødvendig på grunn av egen matsikkerhet og fordi vi har et etisk ansvar!

Som et ledd i utviklinga i den nye bydelen rundt Operaen har Bjørvika Utvikling satt i gang flere urbane landbruksprosjekt, skriver journalist Ragna Kronstad i Nationen. Kunstprosjekt løfter jordbruk til å bli en kulturinstitusjon ved siden av Operaen og nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo.


Kronikk : Det uvurderlige livet i matjorda

Man har dyrket plantene ved å tilføre næring som gir rask vekst og å sprøyte med kjemisk-syntetiske midler som er gift for mange av jordorganismene. Det har gitt stor produksjonsvekst, men ikke uten omkostninger, skrier kronikforfatterne Regine Andersen daglig leder, Oikos – Økologisk Norge Merete Furuberg Leder, Norsk Bonde- og Småbrukarlag Lars Haltbrekken Leder Naturvernforbundet i Nationen, 5. juni 2015.


NRK : Vil ha flere bønder i byen

– Jeg vil anta at det er betydelig større antall mennesker som kunne være interessert om mulighetene fantes. For å gjette så er det sikkert rom for å sysselsette 10.000 bønder i Oslo by, sier Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk landbrukssamvirke.


NRK : Dyrehagen i jorda

Jorda er utrolig rik på små dyr, men vi forholder oss ikke til det, og tenker ikke så mye på det. Sannheten er at det ikke finnes noe annet sted på kloden er artene er så tett pakket sammen som i jorda. – Anne Sverdrup-Thygeson

Appell : Vis respekt for matjorda!

«Det som her skal åpnes, det gir grunnlag for kunnskap», roper gårdbruker og politiker Per Olaf Lundteigen ut til forsamlingen på Bygdø Kongsgård under åpningen av Matjordutstillingen.


Nationen : Dukk ned i matjorda

Det var folksomt under åpningen av den nye utstillingen om matjorda på Bygdø Kongsgård 3. mai, skriver Nationen.


Last ned jordplansjer og lag din egen utstilling

Til utstillingen «Ta vare på matjorda – ta vare på deg selv» har vi laget plansjer med informative tekster om karbon, organisk livssyklus og matsikkerhet, kompostering og humus, økologisk matproduksjon på Bygdø Kongsgård, trusler mot levende matjord og hva vi skal spise for å ta vare på matjorda.


Velkommen til en jordnær utstilling, søndag 3. mai

Visste du at planterøtter “snakker” med hverandre i jorda, og har du noen gang sett et meitemarkteater? 3. mai er det kuslipp på Bygdø Kongsgård og i den anledning slipper vi også løs kunnskapen om matjorda.


Bioforsk : Forskerne som går under jorda

Ved Bioforsk Tingvoll jobber forsker Reidun Pommeresche, som kan smykke seg med tittelen «Årets meitemark». Utnevnelsen fikk hun sammen med Fylkesagronom Øystein Haugerud, som er prosjektleder for Foregangsfylke Levende matjord.


REN MAT og god jord

Tema for den nyeste utgaven av REN MAT er jord. Her kan du lese noen av de gode jordhistoriene.


Food and Agriculture Organization of the United Nations viser frem MATJORDA

Lille Norge, en del av den store, internasjonale feiringen. På Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)​ sine hjemmesider har de lagt ut en lenke til MATJORDA.no​.


MATJORDA blir sosial

Matjorda blir sosial gjennom vår nye side på Facebook. Lik oss og bidra til at jordkunnskapene når ut til folket.


Oikos : #Levendematjord: Markkompost for ny nettside

2015 er FNs Jordår, og i går ble informasjonssiden matjorda.no åpnet. Lanseringen ble markert med åpning av en helt ny binge med markkompost i vestibylen i Statens hus i Drammen.


 Aftenposten : Hvilken jord skal du velge til vårplantingen?

Det er ikke lett å være miljøbevisst smågartner, sier jordforsker ved Bioforsk Erik Joner i en Aftenposten-artikkel 8. april.


NRK : Se BBC-dokumentaren Vitenskapens verden: Det er jorda vi lever av 

I milliarder av år var planeten vår blottet for liv, men noe forvandlet den til en pulserende, levende planet. Dette noe var jord.


 Bioforsk : Uten jord, ingen liv: 2015 er FNs internasjonale jordår

Jord er en begrenset ressurs som utgjør grunnlaget for alt liv.  For å øke folks bevissthet om betydningen bærekraftig forvaltning av jord har for produksjon av mat, energi og fiber, har FN utnevnt 2015 til det internasjonale året for jord.


 NRK : Det kryr av mark i Statens hus

Det er i anledning FNs internasjonale jordår at Fylkesmannen i Buskerud har bestemt seg for å gjøre noe av alt matavfallet som produseres i Statens Hus.


Dagsavisen : Nyttige storetere innvier jordåret

I anledning FNs internasjonale år for jordsmonn har Fylkesmannen i Buskerud startet matjordproduksjon i vestibylen.


Fylkesmannen i Buskerud : Markkompost markerte åpningen av Jordåret 2015

I dag ble nettsiden matjorda.no lansert, og selve markeringen med åpning av Fylkesmannens egen markkompost fant sted i vestibylen. Fylkesmann Helen Bjørnøy ønsket nettsiden velkommen. Hun sa at den vil være en ressurs i arbeidet med FNs internasjonale Jordår og en viktig del av Fylkesmannens prosjekt «Ta vare på matjorda – Ta vare på deg selv».

Skrevet av Fylkesmannen i Buskerud


 Oikos : Hedersprisen Årets Meitemark for FN-jordåret 2015 går til…

«Årets Meitemark» er en hederspris som deles ut en gang i året av Oikos – Økologisk Norge. Prisen går til en person eller gruppe av personer som fremmer meitemarkens trivsel og utbredelse i Kongeriket Norge.

Skrevet av Oikos – Økologisk Norge


Skog og landskap skriver om Jordsmonnåret 2015

2015 er FNs internasjonale år for jordsmonn. Skog og landskap vil markere jordåret med en artikkelserie gjennom hele året, der vi hver måned presenterer en type jordsmonn.

Kontaktpersoner: Hilde Olsen i Skog og landskap


Spire forteller om livet i jorda

2015 er av FN utnevnt til året for jord og Matutvalget i Spire vil i forbindelse med dette sette fokus på det komplekse næringsvevet av organismer i jorda som legger grunnlag for hele vår eksistens – og viser at vi trenger en bærekraftig forvalting av jorda.

Skrevet av Anna Karlsson i Spire